Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

VW: Φέρνει το πρώτο αυτόνομο ρομπότ φόρτισης EV [vid]

29/12/2020

Η Volkswagen ανοίγει νέους ορίζοντες στην φόρτιση ηλεκτρικών μοντέλων. Το πρώτο πρωτότυπο mobile ρομπότ φόρτισης EV των Γερμανών είναι γεγονός και υπόσχεται μία σειρά από διαφορετικά οφέλη.

Η ζήτηση των ηλεκτροκίνητων αυξάνεται και παράλληλα δημιουργεί νέες ανάγκες για καλύτερες και αποδοτικότερες λύσεις φόρτισης, τις οποίες μελλοντικά δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν οι υπάρχουσες υποδομές. Στην χώρα μας δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, μεγάλη αποδοχή των EV, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο το αγοραστικό κοινό χρειάζεται διαφορετικές προτάσεις για τον... ανεφοδιασμό του e-car του. Για παράδειγμα, σε υπάρχοντα κτίρια γραφείων όπου οι σταθμοί φόρτισης δεν αποτελούσαν μέρος του αρχικού σχεδίου κατασκευής τους, πολλά σημεία φόρτισης τις πρωινές ώρες είναι πολυσύχναστα αρκετά ακριβά προς χρήση.
 
Την απάντηση στον παραπάνω γρίφο δίνει η Volkswagen. Ο γερμανικός κολοσσός μέσω του τμήματος VW Group Components που αναλαμβάνει κάθε διαστηριότητα φόρτισης και σχετικά ζητήματα του Ομίλου, παρουσίασε το πρώτο mobile ρομπότ φόρτισης EV. Με πρωτότυπη ονομασία VW Mobile Charging Robot πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση του gadget που πρωτοεμφανίστηκε έναν χρόνο πριν και δημιουργήθηκε για να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στην επαναστατική αλλά και ομαλή μετάβαση στα EV. Mοιάζει σχεδόν πανομοιότυπα με την αρχική έκδοση, συμπληρωμένο με ψηφιακά μάτια που αναβοσβήνουν και θορύβους R2-D2. To mobile ρομπότ φόρτισης μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω εφαρμογής ή Car-2-X («Car to everything). Μόλις αποκτήσει «ζωή», το ρομπότ φέρνει μία φορητή μονάδα αποθήκευσης ενέργειας κοντά στο αυτοκίνητο και ξεκινά η διαδικασία φόρτισης. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη παρέμβαση με περιττές ενέργειες (π.χ.  παρκάρισμα κοντά στον σταθμό, καλωδίωση), ενώ μειώνεται και το κόστος από πιθανές νέες εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης.


 
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φόρτιση... προλαβαίνει το αυτοκίνητο όσον αφορά τον αυτόνομο χαρακτήρα. Τα πάντα γίνονται αποκλειστικά μηχανικό τρόπο σε μία ατύπη φόρτιση επιπέδου 2/ Όταν σταθμεύετε το ηλεκτρικό όχημά σας σε ένα γκαράζ, μπορείτε εσείς (ή το αυτοκίνητό σας) να ζητήσετε να φόρτιση μπαταρίας. Το ρομπότ ξεμπλοκάρει από το σταθμό σύνδεσης του, παίρνει ταυτόχρονα πολλές κινητές μπαταρίες, τις οποίες στη συνέχεια μεταφέρει στο αυτοκίνητό σας. Το ρομπότ συνδέει την μπαταρία στο αυτοκίνητό σας και μετά επιστρέφει στην θέση του, έτοιμο να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε άλλο αίτημα. Όταν το αυτοκίνητό σας ολοκληρώσει τη φόρτιση (ή όταν επιστρέψετε από τη δουλειά σας), το ρομπότ μαζεύει την μπαταρία και επιστρέφει στα ράφια φόρτισης, έχοντας κατάλληλο λογισμικό να αποφεύγει εμπόδια που συναντά μπροστά του (π.χ. άλλα αυτοκίνητα, πεζούς).
 
Λεπτομέρειες για την χωρητικότητα της κινητής μονάδας αποθήκευσης δεν αποκαλύφθηκαν από την VW Group Components στο σχετικό δελτίο τύπου, αν και μοιάζει πιθανό νούμερο οι 25 kWh. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ρομπότ βρίσκεται ακόμη σε πρωτότυπο στάδιο εξέλιξης σε αυτό το σημείο, αναμένουμε από την γερμανική μάρκα να αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία και να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Όσον αφορά την ταχύτητα φόρτισης, αναμένουμε λογικά ταχυφορτιστή ισχύος 50 kW.


 
Η αυτόνομη φόρτιση είναι μια ιδέα με την οποία η Volkswagen πειραματίζεται, ούσα μία από τις λίγες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες  που φαίνεται να ασχολούνται ενεργά με την πραγματοποίησή της.Το mobile ρομπότ φόρτισης EV είναι μόνο μία από τις πολλές έξυπνες και βιώσιμες προσεγγίσεις που στοχεύουν στο να διασφαλίσουν την επιτυχία της ηλεκτρικής κινητικότητας. Η σημασία του είναι υποτιμημένη αυτή την στιγμή, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις αισιόδοξες προβλέψεις της VW για την παραγωγή EV, είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί στην πράξη.

 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις